Το σχήμα πιστοποίησης ακολουθεί τις απαιτήσεις του Προτύπου ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17024:2012 και τα κριτήρια του Ε.ΣΥ.Δ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης).

Βασικός σκοπός του επαγγέλματος του σερβιτόρου είναι να φροντίζει για την προετοιμασία του χώρου εστίασης – αναψυχής, ώστε να παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες σερβιρίσματος εδεσμάτων και ποτών στους πελάτες, δημιουργώντας φιλικό περιβάλλον για να τους προτρέψει να γίνουν τακτικοί επισκέπτες και τέλος, να διεκπεραιώσεις τις διαδικασίες είσπραξης των λογαριασμών. Επίσης, συμμετέχει στην ολοκλήρωση διαδικασιών κλεισίματος του χώρου εστίασης – αναψυχής.

Σκοπός του πιστοποιητικού είναι να αξιολογήσει σε θεωρητικό επίπεδο έναν υποψήφιο, σε βασικές έννοιες / γνώσεις που πρέπει να κατέχει κάποιος που επιθυμεί να απασχοληθεί στον συγκεκριμένο κλάδο και ειδικότητα όπως την εστιατορική τέχνη και τους κανόνες γαστρονομίας – οινολογίας, τους κανόνες σερβιρίσματος φαγητών και ποτών στους πελάτες χώρων εστίασης – αναψυχής (ξενοδοχεία, εστιατόρια, επιχειρήσεις, catering, αναψυκτήρια, λέσχες, οργανισμούς, καφετέριες κλπ.), συνδυάζοντας γνώσεις που αφορούν τις επισιτιστικές επιχειρήσεις, στην ιεραρχία και στις αρμοδιότητες των υπαλλήλων. Επίσης, συνδυάζονται γνώσεις που αφορούν τον εξοπλισμό του εστιατορίου και τη χρήση του, τα γεύματα και τους κανόνες σύνταξης μενού, κανόνες υγιεινής αλλά και βασικές δεξιότητες όπως τη διαχείριση χρόνου, τη προσεγμένη εμφάνιση και την αντιμετώπιση παραπόνων.

Το πιστοποιητικό ‘’ Επισιτισμός και υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων’’, αφορά όλους τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης αλλά και όλους όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον κλάδο.

Εξεταζόμενες ενότητες:
  • Ιστορική αναδρομή και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις
  • Οι Εργαζόμενοι στα τμήματα των Επισιτιστικών Επιχειρήσεων
  • Το Εστιατόριο
  • Art de la Table – Προετοιμασία Εστιατορίου
  • Τα Γεύματα
  • Σερβίρισμα πελατών
  • Σερβίρισμα κρασιού
  • Σερβίρισμα ποτών
  • Γενικοί Κανόνες Υγιεινής
  • Αγγλικά