
Το σχήμα πιστοποίησης ακολουθεί τις απαιτήσεις του Προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17024:2012 και τα κριτήρια του Ε.ΣΥ.Δ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης).
Σε όλες τις τουριστικές εγκαταστάσεις παρέχονται υπηρεσίες, το σύνολο των οποίων θα καθορίσει και την ικανοποίηση των πελατών και σημαντικό παράγοντα ικανοποίησης αποτελεί, πάντα και παντού, το προσωπικό που απασχολείται σε αυτές τις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι στα περίπου 10.000 (ΞΕΕ,2020) ελληνικά ξενοδοχεία καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία επαγγελμάτων και το τμήμα της Οροφοκομίας είναι ένα από τα πιο δραστήρια τμήματα του ξενοδοχείου, όσον αφορά το πλήθος των καθηκόντων που εκτελούνται και τον αριθμό του προσωπικού, καθώς απασχολεί 50 28% των ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΕΟΠΠΕΠ).
Η εξέλιξη του επαγγέλματος του/της Οροφοκόμου είναι συνδεδεμένο με την ιστορική εξέλιξη των ξενοδοχείων και έτσι η άσκηση του επαγγέλματος ξεκινά από πολύ παλιά, με τη δημιουργία των πρώτων καταλυμάτων. Ως Οροφοκόμος ορίζεται ο εργαζόμενος σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που φροντίζει για την καθαριότητα και τη τακτοποίηση των δωματίων καθώς και για τον εξοπλισμό τους με όλα τα απαραίτητα υλικά, προσφέροντας στους πελάτες μια άνετη διαμονή σε ένα καθαρό, υγιεινό, άνετο και ήσυχο περιβάλλον. Οι Οροφοκόμοι, στο πλαίσιο της δουλειάς τους, δεν περιορίζονται μόνο στη προσφορά υπηρεσιών δημιουργώντας ένα περιβάλλον καθαρό και υγιεινό για τους πελάτες, αλλά, λειτουργούν πέραν αυτού, εξασφαλίζοντας ότι το περιβάλλον αυτό θα είναι επίσης φιλικό και άνετο, καθώς, έρχονται σε άμεση επαφή με πελάτες διαφορετικών εθνικοτήτων και αναγκών όπως υψηλά ιστάμενα πρόσωπα (VIP), AMEA, κ.ά., άρα, το επίπεδο και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη γνώμη των πελατών για τη ξενοδοχειακή μονάδα.
Εκτός από τις ξενοδοχειακές μονάδες, το επάγγελμα του Οροφοκόμου ασκείται γενικότερα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν σε αστικά κέντρα, σε τόπους θερινής διαμονής, σε λουτροπόλεις και σε αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας, με τη μορφή του ξενοδοχείου, ξενώνα, οικοτροφείου, επιχειρήσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχειρήσεις θέρετρων από τουριστικούς οικίσκους (bungalows), motel τουριστικού περιπτέρου και κέντρου παραθερισμού – διακοπών και camping, αλλά και σε κρουαζιερόπλοια, πλοία, ιδρύματα και νοσοκομεία.
Σκοπός του πιστοποιητικού είναι να αξιολογήσει σε θεωρητικό επίπεδο έναν υποψήφιο, σε βασικές/έννοιες γνώσεις και δεξιότητες που πρέπει να κατέχει κάποιος που επιθυμεί να απασχοληθεί στον συγκεκριμένο κλάδο και ειδικότητα, όπως, την ικανότητα διάκρισης και προσδιορισμών των αρμοδιοτήτων των τμημάτων ορόφων, τους χώρους του τμήματος των ορόφων, μέθοδοι και εξοπλισμός καθαρισμού, κ.ά.
Εξεταζόμενες ενότητες:
- Τα τουριστικά καταλύματα και οι Διακρίσεις τους
- Ο ρόλος του τμήματος των Ορόφων
- Οι χώροι του τμήματος των Ορόφων
- Μέθοδοι και Εξοπλισμός καθαρισμού
- Καθαρισμός Δωματίων και Αλληλουχία Διαδικασιών καθαριότητας
- Οδηγίες Ποιότητας και Αποδοτικότητας
- Ασφάλεια και Υγεία Υπαλλήλων Ορόφων
- Βασική Ελληνική και Αγγλική Ξενοδοχειακή Ορολογία